ШПАКЛОВКА И БОЯДИСВАНЕ

ШПАКЛОВКА


Шпакловките са сухи смеси които се разтварят във вода,или готови за употреба-пастообразни.Шпакловането се използва главно за изглаждане на стени и тавани които не са шпакловани никога или такива които са правени от така наречените майстори които са се учили на вашите жилища или офиси.
След като се приготви готовата смес за употреба се нанася с маламашка така че след като изсъхне да придобие ефект на огледало. Грапавините от шпакловката се премахват със ситна шкурка след което се грундират и чак тогава се боядисват. Шпакловката е наложителна винаги когато стената трябва да бъде боядисана или да бъде облепена с тапети.


КОНТАКТИ
Шпакловката може да бъде плътна шпакловка и финна шпакловка.
Шпакловката за цялостна гипсова шпакловка и шпакловката на гипсокартон са две много различни неща.Когато се финосват стени или се изправят с шпакловка те се минават цялостно с един ,материал примерно.Когато шпакловаме гипсокартон шпакловаме само фабриците на картона.гипсокартона може да се шпаклова по 2-начина.
Единият вариант е да се шпакловат фабриците докато постигнем идеално гладка повърхност или другият вариант е да се оформят фабриците и след това да се шпаклова целият гипсокартон за да се уеднакви.

БОЯДИСВАНЕ


От изключителна важност е повърхностите да бъдат грундирани преди да започне боядисването. Обикновено се нанасят два, максимум три пласта боя, в зависимост от покривността й. Боята се нанася с четка, а за стените се използва валяк с къс косъм, за да е максимално ефективно боядисването. Боята се нанася без натиск,като първо се боядисват ъглите. При нанасянето на първия слой боята трябва да се разреди с минимално количество вода. Ако се използва пистолет.
След като се приготви готовата смес за употреба се нанася с маламашка така че след като изсъхне да придобие ефект на огледало. Грапавините от шпакловката се премахват със ситна шкурка след което се грундират и чак тогава се боядисват. Шпакловката е наложителна винаги когато стената трябва да бъде боядисана или да бъде облепена с тапети.


Когато при боядисване се съчетават два или повече цвята за отсичане на границата между тях, се поставя бояджийско тиксо. Равномерното покритие зависи от косъма на четката или валяка, с който се боядисва. Трябва да се ползват четки с по-широка основа, изтъняващи с остър връх. Това осигурява правилното боядисване. Важна е и дължината на косъма. Късите влакна не задържат добре боята и са склонни да оставят следи по покритието.
Валяците са предпочитани в случаите, когато трябва да се покрие по-голяма площ или е необходимо нанасяне на по-дебел пласт от боята. Чрез тях се изразходва повече боя в сравнение с четките, но боядисването на тавани и стени става по-бързо и изисква по-малко усилия. За боядисване във влажни помещения трябва да се използва влагоустойчива боя.Давам няколко съвета ако решите все пак сами да извършите боядисване на Вашият дом които има нужда от боядисване:
Стените трябва да са идеално шпакловани преди да започне боядисването.
Преди боядисване повърхностите трябва да се грундират.
Отстранете електрическите контакти и ключове от стените за боядисване.
Застелете пода с найлон за да го предпазите от капки боя в процеса на боядисване.
Осигурете приток на свеж въздух докато трае самото боядисване.
Залепете хартиено тиксо и тогава вече може да се извърши боядисването.За добър резултат от боядисването е необходимо нанасянето на втори и понякога на трети слой боя. Чрез боядисване със светли цветове се постига усещане за просторност на помещението. При боядисване на метални предмети, повърхностите трябва предварително да се грундират Боядисването върху тапети не е препоръчително. Старите тапети се свалят най лесно с помощта на шпатула, като предварително се намокрят с топла вода.
Можете да съхраните останалата боя за следващо боядисване в оригиналната и кутия като сложите парче найлон под капака за плътно затваряне.Това се прави когато се уверите че сте прключили със боядисването напълно.